Her kommer hvorfor, hvordan og hvordan-ikke man bør gjøre det.

«Gjør en øvelse så tung som mulig, med så lette vekter som mulig.»
Ved å tilføre en muskel forlenget tid under belastning (TUT) eller ved å gi en øvelse lengre løftebane (ROM) kan man presse seg til utmattelse med lettere belastninger. En stor fordel er at man nå ikke utsetter sener og ledd for unødvendig tunge belastninger i høy hastighet (feil teknikk), i øvelser hvor maksbelastning ikke er et mål i seg selv.
Typiske øvelser er nedtrekk, brystpress med hantler, facepulls osv.

Markløft kan skille seg ut i den forstand at hensikten faktisk èr å løfte så tungt som mulig – da vil det virke mot sin hensikt å gjøre løftet tyngre enn det det i virkeligheten er, den sjeldne gangen man skal løfte 5 eller 1RM.
På veien dit derimot, kan man med fordel jobbe i litt motbakke –

Problemet er at mange overdriver dette.

Elevert markløft vil si at du finner deg noe å stå på slik at det blir lengre vei ned til stanga. Starten av løftet blir tyngre og avstanden du skal løfte vektene på fra A til B blir lengre. Dette er ingenting annet enn genialt siden det ofte er starten av løftet som er det tyngste for mange – en løsning man kan benytte i starten og midtveis i en treningssyklus før belastningene blir for tunge.
Et viktig poeng når man gjør dette er at løftets kjerne ikke forandres. Hvis gjenstanden man står på er for høy vil løftet forandre seg for mye rent teknisk slik at man ikke får hentet ut det resultatet man er ute etter. Man misser da hele poenget med det man jobber med og ender opp skuffet når effekten uteblir.

5-10cm som tilsvarer tykkelsen/bredden på en typisk vektskive er i mine øyne for høyt. For all del fungerer dette for noen, og da skal man fortsette med det – men man vil ikke komme særlig langt inn i treningssyklusen før belastningene føles så tunge at man nærmer seg failure og må fjerne elevasjonen når man benytter en slik høyde.

1-2cm er nok.

1-2cm elevasjon er noe du kan LEVE MED over lengre tid, noe du vil legge merke til i en treningsøkt eller to – men etter dette er det blitt en vane og du kan benytte deg av elevasjonen helt frem til dagen du skal sette en rekord, eventuelt konkurransedagen. Jobb i denne motbakken hver eneste treningsøkt frem til den store dagen og du vil kunne høste en velfortjent styrkeeffekt.

La meg få presisere dette:
Tren med en liten elevasjon HVER ENESTE TRENINGSØKT 🙂
Det er nemlig ingen grunn til ikke å gjøre det.

Lykke til!Får du resultatene du fortjener fra treningen din?
Klikk på bildet under for informasjon om hvordan du kan få hjelp til et strukturert og systematisert treningsopplegg som gjør deg STERKERE via Treningonline`s webcoachtjeneste.Besøk nettbutikken her – NORGES RIMELIGSTE treningsstrikker!


For alle henvendelser, vennligst benytt DETTE kontaktskjemaet.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *