Planken er en meget god øvelse når man ønsker å styrke den fremre kjernemuskelaturen – magemusklene samt den dype ryggmuskelaturen. Øvelsen har som funksjon, blant annet, å motvirke bevegelse, motvirke krefter utenfra. Denne øvelsen, i lag med mange andre kjerneøvelser, gir deg enkelt og greit en kropp som tåler en trøkk.

Dette er en øvelse som gir god holdning: Det er en statisk antiekstensjonsøvelse.

«Statisk» i denne sammenheng betyr at en  eller flere muskler strammes, uten å endre lengde og i den forbindelse motvirker kroppslig bevegelse – dette skaper styrke og stabilitet i ledd. Antiekstensjon sikter mot å unngå overdreven svai i korsryggen, noe som naturligvis er lite gunstig og som over tid kan fremme smerter og skader.

La oss ta det hele med litt humor (som vanlig).

Du og en venn har matkrig på Rema1000, hvorav vennen din kaster en vannmelon i retning hodet ditt. Han bommer, og vannmelonen kommer i full fart en halvmeter over hodet ditt. I ren reaksjon forsøker du å fange den. Du er slapp i magemusklene, mindre sterk i kjernemuskelaturen – og i tillegg veide melonen litt mer enn du kanskje trodde.

Det første som skjer er at ryggen går over i en ekstensjon (svai) siden magemusklene ikke klarer å motvirke kraften (holde igjen) fra melonen.

Det andre som skjer er at du hører et lite *knepp*.

Det tredje som skjer er lyden av sirener i det fjerne og langtidssykemelding er et faktum.

——-

Tør å ta steget ut i den store verden og beveg deg over i neste nivå 🙂

Nok om planken. Vi later som om vi er møkka lei planken (går det an da..?) og tar det hele til neste nivå. Her er det mulig å la fantasien løpe løpsk og det finnes ingen fasit på hvor mange varianter man kan utføre her. Dette er i utgangspunktet en helt elementær øvelse på lik linje som planken. Øvelsen har lik funksjon, men forskjellen er at man i denne øvelsen kan jobbe fryyktelig mye tyngre, og også mer variert.

Tyngre liker vi. Tyngre betyr sterkere og enda mer robust.

Den store forskjellen er at man plasserer hendene i gulvet, fremfor albuene som i planken. Den enkle varianten plasserer håndflatene i ca. 90 grader vertikalt (i høyderetning) i forhold til skuldrene. De tyngre variantene plasserer håndflatene lengre frem eller med lengre avstand mellom de. Et hett tips er å starte med å eksperimentere med håndflatebredden, FØR man justerer i lengderetning – har man ikke full kontroll i starten bør man nemlig ta det litt forsiktig.

Du har allerede kontroll på planken FØR du starter med progresjonsmodellene. Du kan plankens funksjoner og vet hvilke muskler som skal strammes og hvordan du kontrollerer de.

Når du har kontroll på den enkleste progresjonsmodellen kan du starte å eksperimentere.

Løft en fot noen cm og hold – sett ned – løft den andre foten, og hold: Hva skjer?

Løft en hånd noen cm og hold – sett ned – løft den andre hånden, og hold: Hva skjer?

For å bli sterk i øvelsen kreves det mye trening. Etterhvert får man kontroll på diverse «vridninger» som skulle oppstå når man hever og senker de forskjellige kroppsdelene. Hemmeligheten er å justere avstanden mellom føtter og hender. Start forsiktig, juster vanskelighetsgraden sakte men sikkert over tid.

Ønsker deg lykke til med kjerntrening, som nå plutselig er å anse som svært festlig og lystbetont! Vel ok, i det minste morsommere 🙂


Har du husket å besøke nettbutikken min?

Jeg er BILLIGST I NORGE på treningsstrikker og bootybuildere!

***NYTT i nettbutikken: Slynger i topp kvalitet!


For alle henvendelser – vennligst benytt kontaktsiden.